szülői_ertekezlet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://velenceiovisok.blog.hu/api/trackback/id/tr795521483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyolcpettyes 2013.09.27. 13:08:05

Nekem nem tetszett a szülői. Sok volt az öntömjénezés és kevés a valódi megoldásokra való hajlam. Az ötleteket leseperték és pénzhiányra hivatkoztak.

Sündörgő 2013.10.03. 21:12:11

Évek óta nem tudja az óvoda megoldani az idegen nyelven tartott foglalkozásokat. Elszomorító, hogy évek óta az óvodavezető ugyan azt fújja. Képtelen előrelépni, ugyanakkor még bővítené az óvoda létszámát. Mint mondta addig nem megy nyugdíjba, míg nem bővül 12 csoportra a létszám. Véleményem szerint, a minőségre kellene koncentrálni, nem a mennyiségre. A gyermekeinknek nem túl bíztató, ha az óvodavezető nyugdíjazásáig kellene várni a minőségi változásra.

nyolcpettyes 2013.10.08. 21:47:49

A barátom mesélte a mostani szülőin az óvodavezető fél órát szentelt a velenceiovisok.blog.hu oldalon megjelent írásoknak. Nem említette, inkább azt mondta, hogy emailben kapta a kérdéseket. Magyarázkodott, hogy szerinte rendesen isznak a gyerekek. Angol nyelv oktatás nincs, mert nincs pénz. Állítólag tornaóra után a gyerekek nem kapnak cukorkát.

Gonoszka2 2013.10.09. 21:24:38

Nem is kapnak tornaóra után, hanem a korizás után kapnak a helyszíni oktatóktól egy kb 2grammos mini cukorkát ha ügyesek voltak. Ezt ők kedvességből adják, mielőtt nekiugranátok emiatt az ovinak.

Egyébként az én gyerekem is odajár. Ha ezt az ovit ilyen "szarnak" tartjátok miért nem viszitek máshova a gyereket? A lehetőség adott, bárhova jelentkezhettek. De komolyan, ezt én nem értem. A döntés a Ti kezetekben van, miért nem tesztek akkor a gyerekért?

Én örülök , hogy idejár a gyerekem és hogy ilyen óvónénijei/dadusai vannak.

Sündörgő
A 12 csoportot nem azért akarja bővíteni mert Ő AKARJA, hanem mert vannak olyan szülők, akik szerint jó az aovi és szeretnék ha idejárna a gyerekük, nekik csinálnának helyet.

uff szóltam.

CSak azért nem saját néven, mert ha az inkrimináció is nicknéven megy... akkor a válasz is. Ja és nem én vagyok az óvodavezető és még a rokona sem, csak egy elégedett szülő, akinek a gyereke szeret odajárni, és aki felől én nyugodt vagyok, ha ott van.

Velencei Ovisok · http://velenceiovisok.blog.hu 2013.10.10. 20:06:43

@Gonoszka2: Kedves Gonoszka2!
"Az oldal jobbító szándékkal tart tükröt a velencei óvodáknak."

Örülünk, hogy felfedezted az oldalt, kérünk, hogy minél több embernek mond el, amit itt olvastál vagy ide írtál.

Tiszteletben tartjuk véleményedet. Kérünk, hogy te is tartsd tiszteletben másokét.

Várjuk a gyerekekkel kapcsolatos értékes információidat a programok, események és foglalkozások menüpont alá.

Grosmutter 2013.10.10. 21:07:35

@Gonoszka2: A pokol útjai is jó szándékkal van kikövezve. Kedves Gonoszka2 nem is a szándékkal van a probléma, hanem azzal hogy az milyen következményekkel járhat. A cukorka nem feltétlenül szükséges egy fiatal szervezet fejlődéséhez. A fogszuvasodás kialakulásának elősegítésén túl, elhízáshoz és olyan anyagcserezavarokhoz vezethet, mint például a cukorbetegség. Az óvodára bízzuk a gyermekeinket, annak minden felelőségével együtt. A korizásért ráadásul még fizetnek is a szülők, ami azonban nem mentesíti a pedagógusokat a felelősség alól. A felelősségnek ki kell terjedni a gyermekeink egészségének megóvására is, így véleményem szerint nem alaptalan a szülő ’nekiugrása’ az óvodának cukorka témában. Mivel a gyermekek még nem dönthetnek önállóan, ilyen esetekben az ovinak kellene megvédenie őket. Tudom, hogy túlzás amit mondok, de egy stampó pálinkával is megkínálhatnák jutalmazásképpen őket. Attól legalább nem lyukad a foga.

Gonoszka2 2013.10.10. 21:21:23

@Grosmutter: Értem én ezt az oldalt is, bár hozzá kell tennem én adok a gyermekemnek cukrot, csokit, igaz mértékkel, naponta ha itthon van 4x mos fogat, ha ovi, akkor 3x.
Gyönyörű egészséges foagi vannak, ám láttam az oviban a tavalyi középsős és nagycsoportosok között olyanokat, akiknek FEKETE volt és tövig lekopott az összes foguk. Na azok tuti nem a heti egyszeri mini cukortól ilyenek....

Akkor hol is a szülő felelőssége??? Mert itt csak az óvónőké van felemlegetve...

A viselkedéskúltúráról nem beszélve, amikor fellöki a gyerekemet egy másik mert az neki úgy jó. Ez a fajta szocializáció pedig az otthon feladata többnyire, sztem.

Grosmutter 2013.10.11. 05:03:19

Úgy látom nem érted ezt az oldalt.
"Az oldal jobbító szándékkal tart tükröt a velencei óvodáknak." Talán ezért emlegetjük itt olyan sokat az ovi felelősségét és nem a szülőkét.

vali84 2013.10.11. 07:20:32

@Gonoszka2: Kísértetiesen hasonlít és fel is háborít az a kérdésed, hogy ’ miért nem viszitek máshova a gyereket’ a polgármester és köreinek hozzáállásához, ezért számomra nem meggyőző a kijelentésed az óvodavezetővel kapcsolatos rokoni viszonyra. Úgy tűnik mintha őt védenéd. Edit nem te vagy az?
Amikor tavaly előtt megkaptuk a polgármestertől az új lakóknak szóló mézes-mázas köszöntőt és elmentünk a ’bevándorlóknak’ szóló vetítésre, akkor még úgy látszott, hogy itt törődnek a lakókkal. Most már azért tisztábban látok.

Miért kellene nekem váltanom és máshova vinnem a gyerekeim? Miért nem változtat inkább az óvoda a hozzáállásán?

Az óvoda több egymástól különválasztható elemből áll össze, ami befolyásolta a választást. Csak néhányat a teljesség igénye nélkül:
- a hely ahol van: közel a lakóhelyhez, tehát nem kell kitenni a gyereket naponta hosszas utazásnak és az utazással járó kockázatoknak (pl. baleset) és a hosszabb út kellemetlenségeinek, ahhoz képest, mintha messzebb vinné a szülő. Tehát a szülő döntött, és nem a nagyobb kockázat mellett.
- Nincs mellette gyár, sertéstelep, nem zajos a környék, nincs nagy forgalom stb. tehát viszonylag egészséges környezet
- Céloztál a személyi, divatos szóval humán körülményekre. Az óvónők és a dadusok többségével nincs is gond. Amit a legtöbb szülő emleget az a vezető alkalmatlansága a posztra, és az, hogy több olyan alkalmazott is van az oviban aki nem a szakmai alkalmassága, hanem a faluban bebetonozott kapcsolati viszonyok miatt lehetnek a gyerekeink közelében.
Nem tudom bevenni azt a maszlagot amit folyamatosan ömlesztenek ránk. Nem kell tudósnak lenni ( bár éppen szociológiából van a diplomám), hogy átlássunk a szitán.

Nem tudom, honnan vetted azt, hogy nem ő (Serhókné Varjas Edit) akarja bővíteni a csoportok számát. Erre cáfol rá az, ami az ő szájából hangzott el, hogy addig ő bizony nem nyugszik( értsd nem megy nyugdíjba) amíg a csoportok létszámát nem bővítik 12-re. Miért lenne erre szükség Velencén.? Azt is Serhókné mondta, hogy ebbe az oviba csak velencei gyerekeket vesznek fel. A velencei gyerekek létszáma évek óta nem nő. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy többen is vannak csak az ismeretségi körömben azok, akik más településre viszik a gyermeküket, és van olyan is aki Zichiújfaluba kényszerűen ingázik a gyerekével, akkor világos, hogy nem csak a velencei gyerekeket járnak Velencére. Edit tehát nem mond igazat. A velenceieknek bőven elég lenne a jelenlegi férőhely. Nem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre kellene koncentrálnia. Eddigi törekvéseit ismerve viszont nehezen képzelem el, hogy ő emelni tudná a színvonalat.
Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy a velencei adófizetők pénzén a környező települések lakóinak kell óvodai férőhelyet biztosítani, mivel ezzel a helyi gyerekek kerülnek hátrányba, hiszen Edit szerint a bővítés miatt nincs pénz sem felújításra, sem nyelvoktatásra, sem a nyitvatartási idő bővítésére.

A névtelenséggel semmi baj. Éppen azért hozták létre ezt a fórumot a készítői, hogy a vélemények szabadon nyilvánosságra kerülhessenek és hasznosuljanak, bármiféle hátrányos következmény nélkül. A hátrány persze relatív és a véleményformálókra vonatkozik. Ha az ő véleményük alapján pl. az óvodavezetőt, vagy a fenntartót az esetlegesen rosszul végzett, vagy elmulasztott kötelességéért a jogos felelősségre vonás miatt hátrány éri, azért nem a fórumozók a hibásak. Nyilván ha mindenki jól végzi a dolgát, akkor ne is érhesse azért hátrány.

Nem akarlak sem téged sem másokat riogatni, de teljes mértékben azért nem lehetünk nyugodtak. A gyerekek nincsenek közvetlen veszélyben, de sok tény arra mutat, hogy vannak hiányosságok.
Ha szigorúan csak a jogszabályi követelményeknél maradunk és nem is akarunk annál többet, akkor sem lehet elsiklani a felett, hogy még az alapvető tűzvédelmi követelményeknek sem tud eleget tenni az óvodavezető. Vihorászva vallotta be, hogy tavaly elmaradt a kötelező tűzvédelmi gyakorlat. Ezt nagy közönség előtt jelentette be. Felmerül a kérdés bennem, hogy egy nem is feltétlenül anyagiakon múló intézkedés elmulasztásán túl van- e még olyan a gyerekeink biztonságát kockáztató mulasztása, amit be sem vallott?
Mi a helyzet az elektromos hálózat biztonságával? Megfelelőek-e a higiéniai körülmények? Mi a helyzet ha elsősegélyt kell nyújtaniuk? Van-e gyógyszer, kötszer, tűzvédelmi berendezés?
Engedd meg, hogy egy példát említsek a közelmúltból, ami szemlélteti a hozzáállását és ami igazolja a névtelenséget. 2011-ben valaki egy nyilvános fórumon kérdőre vonta Serhóknét, hogy miért nézi el, hogy egy korszerűtlen, potenciális egészségi - és balesetveszélyt jelentő transzformátor mellett játszanak az óvodások. A transzformátor az ovisoktól néhány méterre, már évtizedek óta ott volt.
Az óvodavezető nemhogy megköszönte volna a figyelemfelhívást, hanem rögtön feljelentéssel fenyegette meg a bejegyzést írót.
Sokatmondó, hogy a transzformátor 3-4 hónappal később áthelyezésre került.

Velencei Ovisok · http://velenceiovisok.blog.hu 2013.10.11. 22:12:06

Tóásó 2013.10.11. 19:17:59
írta:

Velenceiként és egy óvodás kisgyerek szülőjeként is szomorúan olvasom a fentieket. Nem arról van szó, hogy ne lehetne ténylegesen jobbító szándékkal kritikát gyakorolni egy közintézmény működése felett, de a stílus és a személyeskedés ilyen mértéke még egy névtelenséget biztosító fórumon is visszataszító. A problémákat nyiltan meg lehet beszélni a különböző fórumokon. Aki ott hallgat, majd itt fröcsög, az inkább árt a közösségnek, mint segítene. Néhány adalék a fentiekhez: a létszám bővítése évek óta probléma és akár hiszik az itt riogatók, akár nem, ennek egyetlen fő oka van: az intézmény NÉPSZERŰSÉGE miatt sokan a velencei barátokhoz-rokonokhoz jelentkeznek be, hogy egyáltalán a velencei óvodába hozhassák a gyereküket. Erről legkevésbé az intézmény vezetői tehetnek, nem lehet mindenki lakóhelyét egyesével ellenőrizni. Az oktatás minőségről pedig csak annyit, hogy a velencei óvodában végző kisiskolások nagyobbik részét minden esetben dícséret éri a tanítóktól. Számos évfolyamról tudok, ahol akár a kápolnásnyéki, akár a velencei általános iskolában a volt velencei ovisok adják az osztály húzóerejét. Mire is vonatkozik a minőség javítására való felhívás? Extra szolgáltatásokra (pl. idegen nyelvű oktatás), természetesen ingyen??? És ezzel kapcsolatban csak még egy apró megjegyzés. Nincs szebb, mint amikor egy éppen két éve a városban élő szülő kezdi teljesen méltatlan stílusban osztani a város és a közintézmények vezetését. Nem gondolnám, hogy komolyan gondolható a felvetés, hogy egy-egy család vagy szülő elképzeléséhez kellene igazítani egy egész város működését. És igazság szerint nincs mit zokon venni az "El lehet menni" kijelentésen sem. A "Miért nem változtat inkább az óvoda a hozzáállásán" felfogás azért talán nevetségesen hangzik, még az előző kijelentés fényében is... A nevetséges felvetések helyett (pl. a korizást követően kapott 2 grammos cukorka káros a gyereknek - talán bizony mégis az otthon mértéktelenül elfogyasztott édesség lesz az oka, hogy néhány gyereknék 4 évesen kirohadt a szájából a tejfogak többsége) értelmes ötletekkel kellene előállni. Akkor lenne miről érdemben beszélgetni. De nyilván nem névtelenül és nem 4-5 ember által olvasott fórumokon, mert az nem segít! És egy utolsó gondolat: vallás és politika tabu kellene, hogy legyen egy közintézményben. Ennek ellenére a legtöbben ezeken a témákon kezdenek el rágódni. Nevetséges, hogy egy szülői háromnegyed részét azzal kell tölteni, hogy 50 ember magyarázza egynek (vagy kettőnek), hogy pl. az óvodai karácsony programját nem fogják azért módosítani, mert egyesek éppen egy másik vallás követői. Jó, hogy éppen nem követeli meg pl. egy muzulmán, hogy az egész óvoda fejkendőt hordjon. Kicsit talán gondolkodni kellene. Az óvoda egy közösség, ahol a többséghez kell alkalmazkodni. Lehet másban hinni, lehet másra szavazni, még csak nem is kell örülni egymásnak, de teljesen alaptalan hülyeségeket közösséget rombolni, AZT NEM KELLENE! Akkor ténylegesen fogni kell a cuccot és el kell menni. Az egészben a legszomorúbb, hogy agyilag nyilván kevésbé beszámítható szülők kavarnak be, akik ráerőltetik a saját hülyeségüket a szerencsétlen gyerekükre. Szerintetek egy 4-5 éves gyereket érdekel, hogy az anyja-apja naponta hányszor, milyen irányba fordulva mond imát??? Vagy, hogy melyik pártra fog szavazni??? A gyerekek játszani és tanulni szeretnének. ..................Moderálva.............

Egy kisváros közösségének az a lényege, hogy az emberek ismerik egymást, intenek egymásnak, meg tudják beszélni az ötleteiket vagy éppen a gondjaikat. Ha az ilyen oldalakon fröcsögők azt gondolják, hogy jó úton járnak, talán itt lenne az ideje egy kicsit magukba nézni. Vagy szeretnétek egy olyan városban élni, ahol az emberek bemutatnak a közintézmények vezetőinek, szidalmazzák őket nyilvánosan és még ők érzik magukat vérig sértve??? Ember, ÉBRESZTŐ! ..................Moderálva.............

Próbáljatok ténylegesen pozitív jellegű, építő kritikát (és főként helyesen) írni, akkor lesz miről beszélgetni a jövőben.

Velencei Ovisok · http://velenceiovisok.blog.hu 2013.10.11. 22:36:04

@Tóásó: Moderáltuk hozzászólásodat. A többiek nevében is kérlek, hogy kulturáltan fogalmazz.
Egyre nagyobb az oldal látogatottsága és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Te is idetaláltál. Örülünk a hozzászólásodnak. Ez az oldal a kritikai észrevételeken kívül, lehetőséget ad az ovis gyerekek szüleinek, hogy tájékozódjanak a környék programjairól, eseményeiről, foglalkozásairól, stb.

fekike 2013.10.12. 18:08:10

@Velencei Ovisok:
Kedves Toáso!
Egy két megjegyzést szeretnék fűzni bejegyzéséhez.
Először is az a szülő-(ők) aki az szmk-n nyíltan vállalta a kérdést-problémát az ünnepekkel kapcsolatban nem hiszem, hogy megérdemli, hogy most itt név nélküli támadás áldozata legyen. Nyilván azért vette fel a problémát, hogy beszélgetés induljon a probléma megoldására. Az óvoda a nevelési programban rögzítette, hogy tiszteletben tartja más (szülők) vallási meggyőződését, így a szülő(k)jogosan kérték, hogy ne álljon korábban a karácsonyfa, ne jöjjön nagy csütörtökön a nyuszi. Szeretném elmondani, hogy a magyar közrend 3 féle ünnepet minősít munkaszüneti napnak: nemzetit, nemzetközit, és a vallásit. Kérdezem, hogy Őn szerint a karácsony és a húsvét melyikbe tartozik...
A kérdés felvetéssel nem hiszem, hogy az volt a cél, hogy "mindenki kendőt hordjon, hanem hogy más kendőjét tartsák tiszteletben". Senki nem firtatta, hogy ezek az ünnepek kellenek, csak olyan megoldásra kéne jutni,amely mindenkinek elfogadható. A demokrácia nem arról szól, hogy a többség mindenben elnyomja a kisebbséget. (Tényleg kisebbség????)
Az anyagi helyzet és a vallásos nevelés közötti összefüggést én személy szerint nem is értem...de mindenképp sértőnek találom...
Remélem sikerül tényleges párbeszédet kezdeni. Az óvoda nagyon sok mindenben kíválló, az apróbb problémákról pedig szerintem érdemes beszélni, konszenzusra jutni.

Tóásó 2013.10.13. 10:35:02

@fekike: Még egyszer: szerintem a gyerekeknek teljesen mindegy, hogy az ovi mikor állít karácsonyfát és hogy mikor jön a húsvéti nyuszi. Ez csak a szülőknek (és egészen nyilvánvalóan csakis egy elenyésző kisebbségnek) jelent szemmel láthatóan komoly problémát. Ha nem állítanak szenteste előtt karácsonyfát az oviban, akkor vajon mikor??? Újév után??? Ez az egész vallási kérdés egy kicsit eltúlzott. Még egyszer: lehet hinni másban, de ne várja el senki, hogy különböző felekezetek követőinek minden igényét próbálja egy közintézmény figyelembe venni. Ön szerint hány vallás követői járnak egy óvodába? Ezen kellene elgondolkozni. Az ovi nem templom. És egy közösség többségéhez ténylegesen illik alkalmazkodni. Nem arról van szó, hogy egy demokráciában a kisebbségnek nem lehet a többségtől eltérő véleménye, de ebben az országban ezt a "jogot" sokan szeretik úgy átültetni a gyakorlatba, hogy a többséget szinte elnyomva lépnek fel (két valláson kívüli példa: cigánykérdés, homoszexualitás). Lehet, hogy az oviba járó gyerekek néhány százaléka nem is ismeri a karácsonyfát (én is ismerek ilyet), ettől még nem jogos a felvetés, hogy az oviban se legyen!!! Elég vicces lenne. Mondok jobbat: a szülők nagy részét szerintem nem érdekli - a nyilván vallási eredetű - ünnepek valláshoz való viszonya. Nehéz elhinni, hogy egyesek karácsonykor ajándékozni és egymásnak örülni szeretnének, attól függetlenül, hogy mások hisznek-e Jézusban vagy bárki másban? Ha egy vallás követői megkövetelik (mert megkövetelik), hogy mások tiszteletben tartsák a vallásukat, akkor a másik oldalon ugyanúgy elvárható, hogy a nem vallásosak véleményét is elfogadjuk. ERRŐL SZÓL A DEMOKRÁCIA. Csak tippelem, hogy az oviban az ebben a témában megkérdezett szülők véleménye egyöntetű lenne: ne azzal foglalkozzunk, hogy ki milyen vallás követője, örüljünk az ünnepeknek. Ha nem akarják, hogy a gyerek az oviban lássa előszőr a karácsonyfát, akkor ne vigyék oda karácsony előtt a gyereket. Ilyen egyszerű. Még egyszer: ebben a kérdésben nem létezik mindenkinek elfogadható megoldás. Nem létezett és soha nem is fog létezni. Mert az emberek több ezer különböző vallásban hisznek, ugyanannyi nyelvet beszélnek, különböző a bőrszínünk és így tovább. Az Ön ezirányú felvetése tehát zsákutca. A többség attól többség, hogy többen gondolkodnak hasonlóképpen. EZ TÉNY! Az anyagi helyzet és a vallásos nevelés közötti összefüggést nem értem, de kiváncsi lennék rá, hogy ez a felvetés (MI IS VOLT ITT SÉRTŐ???) hogyan kerül ide.
Még egy szóval a témát bedobó szülőre visszatérve. A többség (hangsúlyozom a TÖBBSÉG) teljes megrökönyödéssel fogadta nemcsak a felvetést, hanem az abból kibontakozó közel egy órás "eszmecserét" is. Szerintem meglepő, hogy néhány (amúgy azonos körből származó) szülő hogyan "terrorizálja" az ovi vezetését és közvetve a többséget. Nem egyet ismerek, aki mindenen problémázik, amin lehet, de szemtől-szemben nem vállalja a kérdéseit vagy gondolatait, csak nagyobb nyilvánosság előtt szereti zavarba hozni az óvónőket vagy a vezetőket. Ennek vajon mi értelme? A kérdéseket fel lehet tenni személyesen és utána megvitatni őket az arra alkalmas fórumon. Szomorú, hogy mindig voltak, vannak és lesznek is emberek, akiknek semmi sem jó. Közben a többség csak nyugodtan szeretne oviba járni. Ezen tessék gondolkodni.

fekike 2013.10.13. 14:46:08

Kedves Toásó!
Idézem Önt: "Az egészben a legszomorúbb, hogy agyilag nyilván kevésbé beszámítható szülők kavarnak be, akik ráerőltetik a saját hülyeségüket a szerencsétlen gyerekükre."
Kérem, hogy ezt a mondatát szíveskedjen megmagyarázni, továbbá kérem, hogy tájékoztasson bennünket, hogy a fenti problémát milyen fórumon és mikor lehet megvitatni, újból idézem: "A kérdéseket fel lehet tenni személyesen és utána megvitatni őket az arra alkalmas fórumon."
1:Gondolom a szülő(k) úgy érezte, hogy ez nem csak egyedül az ő problémája, hanem többeket érint, ezért nem kezdeményezett személyes megbeszélést.
2:Létezik egy olyan lehetőség ahol nyilvánosan több szülő, vagy bárki kérdezhet, csak erről nem tudnak a szülők????Én azt hittem, hogy a szülői értekezlet erről szól, az szmk gyűlésekről nem is beszélve. Kérem ha tudja ennek a fórumnak az időpontját, helyszínét közölje velünk.

Velencei Ovisok · http://velenceiovisok.blog.hu 2013.10.13. 16:17:30

@fekike: Kedves Fekike!
Ilyen fórum nincs, ne keresd. Ezért indítottuk az oldalt.

Itt bátran elmondhatod kérdéseidet és ötleteidet.

Tóásó 2013.10.13. 19:44:59

@Velencei Ovisok & fekike: további sok sikert kívánok az oldalhoz és az okos hozzászólásokhoz. Segítek: az anyagilag és az agyilag az bizony két ELTÉRŐ JELENTÉSSEL bíró magyar szó. Ennek fényében ezt a kommentet nem is minősíteném. Aki pedig egy ilyen oldalon próbál a saját - vélt vagy valós - igazának érvényt szerezni, ahelyett, hogy személyesen felkeresné a másik felet és ŐSZINTE, NYÍLT kommunikációt kezdeményezne, az bizony keserű sorsra kárhoztatott. A magyar népbetegségek számító méltatlan fikázás sajnos sehova nem vezet. Pláne nem úgy, hogy ehhez egy ilyen oldal moderátorai nyíltan asszisztálnak. Szakadjatok el a fészbuktól, a fórumoktól és a többi netes majomságtól. Több idő marad a gyerekere!

Tóásó 2013.10.13. 19:45:47

Mármint a gyerekekre...

fekike 2013.10.13. 20:19:19

Kedves Toásó!
Akkor bizonyára félreértett. Próbáltam arra célozni, hogy Ön bizonyára nem arra gondol, hogy ha valaki bármilyen nézetbe neveli gyermekét az agyilag kevésbé beszámítható, ráadásul az kavar be...Gondoltam biztos félreírta....mert ez így végképp SÉRTŐ!!!Ezért kértem Önt, hogy magyarázza meg, amit fentiekben meg is tett.Köszönöm, így már nincs mit félreérteni...

radír55 2013.10.14. 10:15:33

@Gonoszka2: Kedves Gonoszka2! 1)Szerintem, mi "betelepülők" nem azért költöztünk Velencére, hogy aztán máshová járassuk a gyerekünket oviba. Itt élünk, ide igyekszünk tartozni, és jó, ha a gyermeknek abban a környezetben vannak a barátai, ahol él, továbbá a szabad óvoda választás inkább csak illúzió, hiszen nem igazán veszi fel másik település óvodája, mivel mindenhol túljelentkezés van. Velencén pedig csak egy intézmény
van.
2)Az, hogy a velencei óvoda mennyire készít fel az iskolára és milyen eredménnyel, az májusban okozott némi sokkot, hiszen rengeteg gyermeket nem vettek fel a két tanítású nyelvű iskolába és a képesség felmérésen olyanoknak is tanácsolták, hogy inkább maradjon a gyermek még az oviban, akiről az óvoda váltig állította, hogy iskolaérett. Több szülőtől kérdezték, hogy miért nem járt a gyerek logopédushoz, mire a szülő csodálkozott, hiszen az óvodai logopédus nem tartotta szükségesnek fejleszteni. (nyilván mindenki hallotta, hogy a gyerek nem beszél szépen, de mivel a logopédus nem tartotta szükségesnek a fejlesztést, a szülő azt gondolta a gyermek majd magától "kinövi" a beszéd hibát.
3) SNI- sajátos nevelésű igényű gyermek - mit is jelent ez - általában bizonyos részképességekben ezek a gyermekek nagyon jók, esetleg kimagaslóak, de vannak területek, ahol fejlesztést igényelnek és ha időben megkapják, lehet, hogy mire iskolába mennek már meg is szűnik a probléma, vagy legalább is csökken. A velencei óvoda vezetése és a jegyző mereven elzárkózik attól, hogy a velencei gyermekek megkaphassák a szükséges fejlesztést. Hogy miért, számomra érthetetlen!!?? hogy ez hány családot, gyermeket érint, ki tudja, hiszen, ha a szülő azt hallja az óvónénitől, hogy minden rendben vagy csak apró gondok vannak, nyilván megnyugszik. Általában... szerencsére, annak ellenére, hogy azt hallgattam, hogy milyen okos- ügyes gyermekem van, éreztem, hogy nincs minden rendben és elvittem először egy alapítványhoz, aki részképesség vizsgálattal foglalkozik. kiderült, hogy vannak problémák, ami fejlesztést igényel. Igen ám, de Velencén nincs sok lehetőség és munkából hazajövet nem olyan egyszerű fejlesztésekre hordozni a gyermeket. Mivel azt a félig téves információt kaptam, hogy amennyiben hivatalos papírunk is van arról, hogy a gyermek sni-s, akkor az óvoda köteles biztosítani a fejlesztést, kértem a szakértői bizottságtól a vizsgálatot, s így lett papírunk. De ekkor derült ki, hogy csak akkor kötelezhető az óvoda a fejlesztésre, ha az SZMSZ-ében benne van, az SNI-s gyermekek fejlesztése. Sajna Velence nem hajlandó ezt belevenni. Miért? Ki érti. Valamelyik kistérségi intézmény végezte volna (lehet, hogy most másképp van) a fejlesztést, beszéltem az igazgató nővel, aki azt mondta, hogy mivel Velence elzárkózik, egyedül a velencei óvodában nem fejlesztenek.
Ezt mondta nekem az igazgatónő: Anyuka, Velencén nincsenek SNI-s gyerekek. Mire én: de, hiszen az enyém is az! Igazgatónő: Nem anyuka, Velencén az iskolában teremnek...
Nem tudom, hogy milyen anyagi vonzata lenne, ha felvállanák az SNI-s gyermekek fejlesztését, nem is állítom, hogy ez a része megoldható, de ha a szülő korrekt tájékoztatást kapna és akár külön díjazás ellenében az óvoda lehetőséget biztosítana fejlesztő órák tartására, biztos lenne rá igény, hiszen fizetni még csak-csak tudnak a szülők, de aki dolgozik, esetleg több gyermeke is van, nem tudja megoldani, hogy ide- oda hordozgassa a gyermeket.
Kicsit hosszúra sikerült, de rettenetesen bosszant ez a korlátolt hozzáállás, mert én még csak megoldottam, de van aki, nem is tud róla, hogy bármit meg kellene oldjon!

nyolcpettyes 2013.10.14. 14:41:55

@Tóásó:
Volt időm és végigolvastam az írásaidat. Néhányat idézek tőled, hogy legalább megértsünk.

"Az egészben a legszomorúbb, hogy agyilag nyilván kevésbé beszámítható szülők kavarnak be, akik ráerőltetik a saját hülyeségüket a szerencsétlen gyerekükre."

Erre fekike megpróbálja javítani a helyzetedet és finoman arra utal, hogy esetleg elírtad:
fekike: „Az anyagi helyzet és a vallásos nevelés közötti összefüggést én személy szerint nem is értem...de mindenképp sértőnek találom...”

Válaszod: "Az anyagi helyzet és a vallásos nevelés közötti összefüggést nem értem, de kiváncsi lennék rá, hogy ez a felvetés (MI IS VOLT ITT SÉRTŐ???) hogyan kerül ide."

Majd fekike újra megismétli, szinte a szájadba rágja mi a kérdése és a mondatodat, melyben "...agyilag nyilván kevésbé beszámítható szülők..." teljes hosszában idézi.

Erre a válaszod:

"Segítek: az anyagilag és az agyilag az bizony két ELTÉRŐ JELENTÉSSEL bíró magyar szó. Ennek fényében ezt a kommentet nem is minősíteném."

Saját magadat nem minősíted vagy az egész hozzászólásodat? Érthetetlen.

Te nem elírtad az agyilag és az anyagilag két szót, hanem pontosan azt írtad, hogy "agyilag nyilván kevésbé beszámítható szülők kavarnak be" és ezt nem feltételezte rólad fekike. Sajnálatos, de a tőled eltérő véleményű vagy vallású szülőket te szándékosan beszámíthatatlannak tituláltad. Talán neked kavarnak be?

A következő, amit írsz: "Mire is vonatkozik a minőség javítására való felhívás? Extra szolgáltatásokra (pl. idegen nyelvű oktatás), természetesen ingyen??? "

Én még nem hallottam az oviban, hogy ilyen szolgáltatást teljesen ingyen akarta volna valaki. A szülők általában, ha megtehetik áldoznak a gyerekekre. Az ovi semmilyen variációt nem ajánlott a szülőknek. Csak a szerencsétlenkedés folyik a témában. Különben, akár ingyen is tarthatna az ovi angol vagy egyéb nyelvű foglalkozásokat. Nem ártana ha az óvoda minden lehetőséget megtenne a források megszerzésére. pl. pályázatokon való részvétel, önkormányzati támogatás, stb. Nem hiszem el, hogy nem lehet szerezni a közelben angol, német, olasz vagy francia anyanyelvű embert és fizetni neki, hogy délután az uzsonna után játsszon, beszélgessen a gyerekekkel. Bonyolult? Eddig nem tett le az ovi semmilyen variációt az asztalra. pl. ennyit kellene a szülőknek hozzájárulni, ennyit az ovi fizetne.

Következő:
"És egy utolsó gondolat: vallás és politika tabu kellene, hogy legyen egy közintézményben." Én is így gondolom, de Velencén ez sem lehetséges, mert az iskolát a baptisták kaparintották meg, ahol ebben a szellemben folyik az oktatás.

Egy jó oviban úgy oldják meg a vallási toleranciára nevelést, hogy a többi vallás ünnepeit is bemutatják a gyerekeknek. Ez egy jó játék és egyben a másik iránti empátiát fejleszti. Lehet törekedni. Íme, egy pozitív építő ötlet.

Következő:
"Nem arról van szó, hogy ne lehetne ténylegesen jobbító szándékkal kritikát gyakorolni egy közintézmény működése felett, de a stílus és a személyeskedés ilyen mértéke még egy névtelenséget biztosító fórumon is visszataszító."

"A magyar népbetegségek számító méltatlan fikázás sajnos sehova nem vezet. Pláne nem úgy, hogy ehhez egy ilyen oldal moderátorai nyíltan asszisztálnak. Szakadjatok el a fészbuktól, a fórumoktól és a többi netes majomságtól. Több idő marad a gyerekere!"

Itt te hozzászólásaid voltak a legsértőbbek, legvisszataszítóbbak. Nem tudom mit írhattál, de Téged kimoderáltak.

Záróakkord:
"Próbáljatok ténylegesen pozitív jellegű, építő kritikát (és főként helyesen) írni, akkor lesz miről beszélgetni a jövőben."

Köszönjük neked "gyerekere" élünk a lehetőséggel, amit adtál. Főként megpróbálunk helyesen írni.

Te pedig próbáld meg a kritikát elviselni és az adott esetben megfogadni.

A ballonos vízautomatáról még nem beszéltél. Miért rossz azt betenni a gyerekek csoportjába (a szülők fizették volna)? Sokat innának?

duplacsoki 2013.10.14. 17:22:54

A játszótéren hallottam erről az oldalról. Velencei, két lányka anyukája vagyok, a nagyobbik nagycsoportos, a kisebbik jövőre indul. Nagyon örülök ennek a fórumnak, mert úgy érzem itt magam, mint egy működő SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGBEN, ami a Meseliget Óvodában (Ófalu) csak mint fogalom létezik. Igazából ezért sem értem, hogy „TÓÁSÓ” miért érez mindent támadásnak és miért védekezik folyamatosan, hisz itt csak tények és jobbító ötletek vannak leírva, ahogy ez egy igazi SZMK összejövetelen is lenne, hisz ez is feladata egy SZMK-nek. Miért nem építő szándékú ötletekkel jön, mint a többiek?

Ennek a fórumnak (virtuális SZMK) nagy előnye, hogy nincs időhöz kötve és bárki bármikor megoszthatja az észrevételét és javaslatot is tehet.

3 dolog, amit most meg szeretnék veletek osztani, de persze jóval több is foglalkoztat.

1./ Minden nap babakocsival megyek a kisebbik lányom miatt az óvodába (néha biciklivel). Reggel iszonyat, ami a Meseliget óvoda előtt van. Nincs megoldva a parkolás és nincs zebra, nincs kerékpár-tároló, nincs babakocsi-tároló – nekem teljesen gazdátlan benyomást kelt ezáltal. Miért nem lehet ezt együttesen megoldani az Önkormányzattal karöltve?

Ja, persze, már el is felejtettem - ha nem tetszik menjek át másik óvodába! Úgy gondolom jogom van, mint velencei polgár ide járatnom a gyerekem és szó szerint jogom van hozzá.

2./ Olvastam, hogy feldobtátok a nyelvoktatás témát. Én bármikor kész vagyok fizetni érte, ha végre lenne, de komolyan! Nem várom el ingyen, hisz a korizásért is fizetek.
Azért nincs, mert a szülők ötlete volt? Én vállalom, hogy keresek oktatót. Szerintem a hittan, a kori és a többi mellett ez is elfér, főleg ha több szülő is akarja és fizetnénk is érte.

Úgy tudom, hogy az óvodai kötelező foglalkozásokat délelőtt kell megtartani. Szabályozza-e valamilyen törvény azt, hogy a kötelező foglalkozáson kívüli egyéb programokat mikor lehet végezni? Pl. korcsolyázás, nyelvoktatás csak délután?

Nekem sokkal pozitívabb lett volna, ha a szülők javasolhattak volna fizetős programokat és szavazásra lett volna bocsájtva. Nem a kori ellen vagyok (hisz fizetem), hanem az nem tetszik, hogy kész tények elé voltam állítva. Tudom, tudom TÓÁSÓ – ha nem tetszik, menjek máshova!

3./ De hogy mondjak pozitívumot is (bár ezt a TÓÁSÓ úgysem fogja észrevenni, hogy ideírtam): a gyerekek étkeztetését, mármint az ételek összeállítását jónak tartom.

Végre egy olyan virtuális SZMK, ami jobbító ötleteket ír le kulturáltan és leírható a vélemény, anélkül, hogy csúnyán néznének az emberre. Remélem, hogy meríteni fognak belőle az érintettek és rájönnek arra, hogy a segítő szándék nem ellenségeskedés.

aranyfürtöcske 2013.10.15. 15:22:32

@duplacsoki: Szia duplacsoki!

Engem érdekelne a nyelvoktatás. (Gondolom az ár, attól függ hány gyereket lesz.)

Nyolcpettyes írta: Nem hiszem el, hogy nem lehet szerezni a közelben angol, német, olasz vagy francia anyanyelvű embert és fizetni neki, hogy délután az uzsonna után játsszon, beszélgessen a gyerekekkel.

Szerintem is bármelyik nyelv jöhet.
Duplacsoki utánanéznél?

Tóásó 2013.10.16. 11:12:58

@nyolcpettyes: a helyesírásra vonatkozó nevetséges felvetést figyelmen kívül hagyom. Itt több előttem szólónak az alany és az állítmány egyeztetése vagy akár egyszerű szavak (pl. mondd) felszólító módja sem ment, egy (azonnal új kommentben javított) elgépelés nyilván nem ebbe a kategóriába esik. Egy ilyen megjegyzés egészen egyszerűen RÖHEJES.
Még egy szóval visszatérve az anyagilag-agyilag témára. Részemről nem történt elírás, az, hogy valaki félreértelmezte a szavaimat, nem gondolnám, hogy az én hibám. Ezzel együtt vállalom a véleményemet (okostojás nyolcpettyes is azt írta, hogy vallás és politika tabu kellene, hogy legyen az oviban). A tabu annyit tesz, hogy nem kerül elő témaként. És csak még egy gondolat erejéig fekike megjegyzéséhez: amennyiben néhány szülő azzal a kéréssel fordul az ovi vezetéséhez, hogy az ő általuk követett vallás szokásait vegyék figyelembe (pl. ne állítsanak idő előtt karácsonyfát /teljesen abszurd az én szememben/), az bizony pont abba a kategóriába esik, amit én is említettem (miszerint egy muzulmán akár megkövetelhetné, hogy mindenki fejkendőt hordjon). Érdemben senki nem reagált a többség-kisebbség viszonyára vonatkozó fevetésemre, helyette rugóznak helyesíráson, szemantikán és egyéb kimoderált kommenteken. BRAVÓ, EZT NEVEZEM! Tudom, nehéz elfogadni, hogy tényeken nem lehet vitatkozni. Egyszerűen el kell fogadni őket. És zárásként csak egy utolsó gondolat a gyerekeket butító szülőkről: a legnagyobb hiba, amit szülő a gyerek nevelése során elkövethet, hogy olyan dolgokat erőltet rá, amit a gyerek saját megítélése szerint (nyilván erre csak utólag derül fény) elutasítana. Nálam (ez a személyes véleményem, nézzetek el nekem) a vallás is ebbe a kategóriába esik. Nyilvánvalóan az útmutatás a legfontosabb szülői feladat, amit azonban sokan elhibáznak, az a mérték. Nevelheted a gyerekedet bármilyen vallásúnak, de, hogy ez már 3-5 évesen egy oviban konfrontációhoz vezessen, az nem gondolom, hogy okos szándék. Csak néhány egyszerű példa, nem vallási vonzattal: "az én gyerekem olimpiai bajnok lesz", "az enyém Nobel-díjas atomfizikus", "az enyém 5 nyelven beszélő diplomata", "az enyém Forma-1 versenyző"... Mind-mind a szülő agyából (általában teljesen alaptalanul) kipattant tézis, ami vagy a szülő önmegvalósítási kudarcélménye vagy egyszerűen a moderált intelligenciaszint (és igyekeztem visszafogottan fogalmazni) táptalajáról indul hódító útjára. Én erre azt mondom: "az én gyerekm boldog lesz". Nekem az a legfontosabb, ezért nem fogok hülyeségeket ráerőltetni, Ti is tudjátok, hogy a legtöbb esetben az csak egy irányba vezet: megromlott szülő-gyerek viszonyhoz. Úgyhogy kár itt a sötét szöveggel jönni, csinálhattok a gyerekeitekkel, amit akartok, de ne próbáljátok meg egy közösség ellen uszítani őket. A vallás(sal való visszaélés) az egyik legpusztítóbb fegyver a világon. Pedofil vatikáni papok, milliárods paloták (lásd a limburgi püspököt), Allah nevében terrorizáló muzulmánok és számos háború, amit csak a különböző vallási nézeteknek köszönhetünk. Mindezek mögött egyetlen tényező: a manipulált EMBERI AGY. Legalább az ovit mentsétek meg a butítástól. És ha már a téma egyszer TABU, akkor próbáljuk meg úgy is kezelni.

Kaktuszbónusz 2013.10.16. 23:14:25

Sziasztok,
a sok általánosítás és hergelés miatt már többségében nem is lehet érteni a kommenteket. Mindkét oldalról hiányolom az empátiát és az elfogadást. Csak pár dolog jutott eszembe.
Ha jól emlékszem valamelyik megfogalmazásban a blogíró azt írta, hogy a gyerek túsz az óvodában. Ez az én véleményem szerint nem korrekt kifejezés és bántó lehet az ott dolgozókra nézve. Amiatt írod ezt, kedves blogíró, hogy klf retorzióknak lehet kitéve az a gyerek, akinek a szülője szól valami miatt. Jó, elismerem van egy adag naivságom, de miért kell csípőből a rosszat feltételezni? Volt, hogy én is szóltam valami miatt, volt, hogy tisztázni kellett valamit külön, ami le is zárult egyféleképpen (jól-rosszul-vegyesen, most nem ez a lényeg), de soha nem éreztem volna, hogy na akkor ez most a gyerekemen fog esetleg visszaköszönni. Aláírom, hogy nem voltam (és nem vagyok) a gyerekem mellett végig az óvodában, hogy is lehetnék, de nem tapasztaltam semmi olyat, hogy retorzió érte volna. Más.
Az rendben, hogy Tóásó szerint miért nem a szülőin vagy fórumokon szólnak fel azok, akiknek valami "bajuk" van, de - az ő részéről is - egy kisebb empátiával közelítve elfogadhatná, hogy vannak szülők, akik például nem szívesen szólalnak meg/fel nyilvánosan. A netes fórumoknak pont ez az egyik lényege, hogy lehetőséget ad így is véleményt nyilvánítani. Arról nem is beszélve, hogy ez itt nem időhöz kötött (ahogy már valaki ezt írta is feljebb).
Más
Kár, hogy radír55-nek nem válaszolt Tóásó az SNI témában! Erről szívesen hallanék/olvasnék az óvoda részéről!
Más
Nyolcpettyesnek: Kompetencia nélkül írom, mert nem iskoláskorú a gyerekem, de a Baptista Szeretetszolgálat vette át a sulit, nem pedig az egyház (ezt anno kihangsúlyozták) Megkaparintás???

Végül pedig akár hiszitek, akár nem, nekem is vannak negatív (és pozitív!) tapasztalataim, de ez így kerek. Én is tapasztaltam, hogy vannak inkorrekt reagálások felvetésekre (valamiért rögtön támadásnak érzik egyesek a felmerülő gondolatokat) ÉS tényleg vannak szülők, akik - szerintem - kicsit túlhevülnek néhány témában. Őket is meg lehet érteni és ami fontosabb: meg is kell érteni.
Kicsit közelítsünk már egymáshoz több empátiával és tisztelettel. Higgyétek el, jobb lesz :)

Kaktuszbónusz 2013.10.16. 23:20:39

Ja, még valami:
Saját vélemény:
ha már angol van az általánosban, akkor nem lenne túl okos húzás más nyelvet választani (ha már ott tartanánk)... nem?

venice44 2013.10.17. 10:37:58

Sziasztok!
Nagyon megbotránkoztat ez a hangnem,és az óvodához való viszonyulása egy-két szülőnek!!Két gyermekem jár,járt a Meseliget Oviba.Fiam,már iskolás,a két-tannyelvű suliba jár.Mi mindig boldogan járunk az intézményekbe.Mindig is úgy éreztük,hogy biztonságba,óvó,figyelő,gondoskodó környezetbe vannak gyermekeink.Szerintem mindennek két oldala van,ha valami nem felel meg nekünk,vagy prolémák adódnak az élet bármely területén,nekünk is magunkba kell néznünk,hogy mindent megteszünk e a gyermekünkért,és nekünk is segíteni kell környezetünket,akár csak egy gesztussal,vagy egy elismerő pillantással,vagy egy köszönettel.Hiszen akárhogy is az óvoda a gyermekeinkért van és az óvónők minden tőlük telhetőt megtesznek,meg kell értsük,hogy nemcsak a mi gyerekünk létezik,hanem ez egy egység,amit alkot egy csoport,és tele van különböző érdekekkel,sajátosságokkal.Alapvető az empátia,és fontos szerintem az, hogy az ovónők is jól érezhessék magukat,ne pedig támadások célpontjainak legyenek.Mindenki nézhetne magába picit ,és beleképzelhetné magát a másik helyébe,gondolja végig a lehetőségeket,hogyan tudhatná jobban csinálni.....
Az angollal kapcsolatban annyi,ha valaki extra szolgáltatást szeretne gyermekének,mint az angol,hát keressen angol tanárt,hiszen ,aki a kéttannyelvű iskolába szeretné iratni gyermekét,annak üzenem,hogy a 0-ról kezdik tanulni a gyerekek az angolt,és nem feltétlen előny az addig megszerzett tudás,unatkozni fog az órán gyermeke,és később elvesziti figyelmét,érdeklődését.Aki nem ide iratná gyermekét,annak később is gondoskodnia kell a további angol oktatástról.Rengeteg fakultáció van igy is az óvodában,ami szerintem páratlan!
Mi minden reggel boldogan megyünk óvodába ,iskolába és az összes óvónőnek a munkájáért hálás vagyok,és megnyugtat a tény,hogy ilyen agilis óvodavezetővel rendelkezik az óvoda!
Soha nem hallottam még ilyen jó létesítményről,minden ismerősöm minket irigyel,hogy ilyen jó lehetőségünk van itt Velencén,mint ez az ovi,vagy suli tekintetében.
A kéttannyelvű iskola felvételije nem csak az óvodán múlik,az otthoni szerető foglalkozás,nyugodtság és otthoni légkör is tükrőződik egy gyermeken,másrészről nem egyforma személyiséggel születnek,van akinek ez az oktatás nem való,ha éppen játékos vagy sportos gyermek,de ezt szülőként el lehetne fogadni...EMPÁTIA...

nyolcpettyes 2013.10.17. 11:36:25

@Tóásó: Örülök, hogy még mindig itt vagy. Azt hittem, hogy lepattansz innen, ahogy azt másoknak javasoltad, de mint olvasom írásaidat a következetesség nem a te ismérved.

"Szakadjatok el a fészbuktól, a fórumoktól és a többi netes majomságtól. Több idő marad a gyerekere!"

Ha itt fórumozol marad még időd a gyerekedre?

Rossz olvasni a boldogságra nevelő hozzászólásaidat, mert írásaid disszonánsak. Tehát, amit írsz és ahogy írod, nincs összhangban azzal, amit szeretnél mutatni magadról vagy amit belénk akarsz sulykolni. Ne erőltesd, ami nem megy.

Ezt írod:"... (okostojás nyolcpettyes is azt írta, hogy vallás és politika tabu kellene, hogy legyen az oviban). A tabu annyit tesz, hogy nem kerül elő témaként. És csak még egy gondolat erejéig fekike megjegyzéséhez: amennyiben néhány szülő azzal a kéréssel fordul az ovi vezetéséhez, hogy az ő általuk követett vallás szokásait vegyék figyelembe (pl. ne állítsanak idő előtt karácsonyfát /teljesen abszurd az én szememben/), az bizony pont abba a kategóriába esik, amit én is említettem (miszerint egy muzulmán akár megkövetelhetné, hogy mindenki fejkendőt hordjon). Érdemben senki nem reagált a többség-kisebbség viszonyára vonatkozó fevetésemre, helyette rugóznak helyesíráson, szemantikán és egyéb kimoderált kommenteken."

"A vallás(sal való visszaélés) az egyik legpusztítóbb fegyver a világon. Pedofil vatikáni papok, milliárods paloták (lásd a limburgi püspököt), Allah nevében terrorizáló muzulmánok és számos háború, amit csak a különböző vallási nézeteknek köszönhetünk. Mindezek mögött egyetlen tényező: a manipulált EMBERI AGY. Legalább az ovit mentsétek meg a butítástól. És ha már a téma egyszer TABU, akkor próbáljuk meg úgy is kezelni. "

"Lehet, hogy az oviba járó gyerekek néhány százaléka nem is ismeri a karácsonyfát (én is ismerek ilyet), ettől még nem jogos a felvetés, hogy az oviban se legyen!!! Elég vicces lenne."

"Nálam (ez a személyes véleményem, nézzetek el nekem) a vallás is ebbe a kategóriába esik. "

Nem értelek. Az írásaid azt tükrözik, hogy vallást nem szívleled. Azt írod, hogy tabunak kellene lenni. Elmagyarázod nekünk és felvilágosítasz minket a tabu jelentéséről :"A tabu annyit tesz, hogy nem kerül elő témaként" Aztán azt írod, hogy vicces lenne, ha nem lenne karácsonyfa. Mi?? Tehát, akkor legyen tabu vagy ne? Ha nem tabu, akkor a karácsonyfa állítás számodra természetes.

Írtam megoldást, de sajnos nem értetted, mert ezek szerint a szövegértésedben hátrányos helyzetűek kisebbségéhez tartozol. Ne bánkódj, lehet rajta segíteni. A többségnek sikerült.
Még egyszer leírom:

nyolcpettyes:"Egy jó oviban úgy oldják meg a vallási toleranciára nevelést, hogy a többi vallás ünnepeit is bemutatják a gyerekeknek. Ez egy jó játék és egyben a másik iránti empátiát fejleszti. Lehet törekedni. Íme, egy pozitív építő ötlet."

Valamiért a vallás és a kisebbség érdekel és állandóan ezen rugózol. Nem tudhatom talán személyes konfliktusaid voltak fiatalabb korodban papokkal, cigányokkal vagy homoszexuálisokkal. Remélem, ha leírod megkönnyebbülsz és tudunk némi biztató szót írni neked.

Ellenben nem írtál semmit:
radír55 írására: "SNI- sajátos nevelésű igényű gyermek - mit is jelent ez - általában bizonyos részképességekben ezek a gyermekek nagyon jók, esetleg kimagaslóak, de vannak területek, ahol fejlesztést igényelnek és ha időben megkapják, lehet, hogy mire iskolába mennek már meg is szűnik a probléma, vagy legalább is csökken. A velencei óvoda vezetése és a jegyző mereven elzárkózik attól, hogy a velencei gyermekek megkaphassák a szükséges fejlesztést. Hogy miért, számomra érthetetlen!!?? hogy ez hány családot, gyermeket érint, ki tudja, hiszen, ha a szülő azt hallja az óvónénitől, hogy minden rendben vagy csak apró gondok vannak, nyilván megnyugszik. Általában... szerencsére, annak ellenére, hogy azt hallgattam, hogy milyen okos- ügyes gyermekem van, éreztem, hogy nincs minden rendben és elvittem először egy alapítványhoz, aki részképesség vizsgálattal foglalkozik. kiderült, hogy vannak problémák, ami fejlesztést igényel.

Ezt mondta nekem az igazgatónő: Anyuka, Velencén nincsenek SNI-s gyerekek. Mire én: de, hiszen az enyém is az! Igazgatónő: Nem anyuka, Velencén az iskolában teremnek... "

Erre erősít Kaktuszbónusz, aki felfedi Tóásó kilétét:
"Kár, hogy radír55-nek nem válaszolt Tóásó az SNI témában! Erről szívesen hallanék/olvasnék az óvoda részéről!"

Duplacsoki felvetése is megérne egy misét (jaj, ezt a vallási kifejezést nem Tóásónak írtam, te képzelj oda valami szinonimát):

"Minden nap babakocsival megyek a kisebbik lányom miatt az óvodába (néha biciklivel). Reggel iszonyat, ami a Meseliget óvoda előtt van. Nincs megoldva a parkolás és nincs zebra, nincs kerékpár-tároló, nincs babakocsi-tároló – nekem teljesen gazdátlan benyomást kelt ezáltal. Miért nem lehet ezt együttesen megoldani az Önkormányzattal karöltve?"

nyolcpettyes 2013.10.17. 11:56:51

@Kaktuszbónusz:
"Kompetencia nélkül írom, mert nem iskoláskorú a gyerekem, de a Baptista Szeretetszolgálat vette át a sulit, nem pedig az egyház (ezt anno kihangsúlyozták) Megkaparintás???"

Nem akarlak elkeseríteni, de a nevétől eltekintetve a két intézmény szellemisége teljesen egyforma. Hülyék lennének nem hirdetni saját vallásukat a saját fenntartású iskolájukban.

Elgondolkodtató, hogy miért nem maradhatott az iskola felekezettől mentes, független?

Kaktuszbónusz 2013.10.17. 16:18:42

@nyolcpettyes: Kinek fedem fel a kilétét??? Ezek szerint te tudsz valamit rólam amit én nem? Mesélj! :) Tóásó kommentjeiből következtettem, hogy vajon az SNI témához ő mit szólna... érdekelt volna, de az előző minősíthetetlen hozzászólása után már nem igazán érdekel... Moderátort kérek szépen a 14:33:08-kor írt kommentjére. Plíz. De amúgy sajnálom őt, mert ennyire nem kellett volna felbőszítenie magát... :(

Kaktuszbónusz 2013.10.17. 16:23:40

@nyolcpettyes: nem keserítettél el, legfeljebb annyiban, hogy ezek szerint te is találgatsz ebben a témában ("hülyék lennének..." stb) és ez alapján ítélsz. Ezzel nem értek egyet. Tudomásom szerint nem volt lehetősége "függetlennek" maradni... (De ebben a témában kilépek, mert hiányos a tudásom.. ahogy írtam is, ezért nem szeretek tudatlanul véleményezni..)

vali84 2013.10.17. 17:50:15

Szerintem itt nem bántja senki az óvónőket, csak Serhókné Varjas Edit óvodavezetőt. Sok múlik rajta, hiszen ő a felelős vezetője az intézménynek. Ennek ellenére még az óvodások biztonságát sem tudja maximálisan biztosítani. Ezt ő maga mondta. Sőt ő volt az aki alig burkoltan fikázta a kissebségeket egy szülői értekezleten. Érdekes, hogy korcsolyát tudott szervezni, de nyelvoktatást azt nem. Menjen el ő máshová. Lehet, hogy sok probléma megoldódna.

Igazmondó Kereskedő 2013.10.17. 20:20:46

@vali84: Kedves "Vali84", tévúton jársz, mint mindig! De ezt Te is jól tudod, csak azért hangoztatod, mert ez nagyon jól hangzik. Sajnálatos és szégyenletes, főképp, mert azt gondolod, hogy névtelenségbe burkolózhatsz, azonban tévedsz.

venice44 2013.10.18. 09:23:52

Legyetek hálásak picit,hogy van kori,úszás hittan és tánc!Keressetek még egy olyan Állami Óvodát,ahol ez mind megadatik!Az a FONTOS,h gyermekeinknek játékosés felhőtlen gyermekkoruk legyen,ahogy elkezdődik az iskola,már lehet is évekig tanulni.....majd akkor meg az lesz a baj,h miért van ennyi házi és miért kell a gyereknek otthon tanulni,meg,hogyan várják,h ennyi mindent tanuljon angolul..örökké csak a kérdés,a kifogás.....röhely..ennek sosem lesz vége.Nem kéne feszültségforrásokat gyártani,igyekezni kellene mindenkinek az összhangra,mindenhol,nem pedig az örökös Ítélkezés!
Nekünk szűlőknek szólt a felhívás a szűlőin,hogy igyekezzünk zárni a kaput magunk után,mert a gyerekek találékonysága határtalan.hiába zárják az óvodában,ha egyes szülők nyitva hadják....az óvoda lesz felelős más hibájából,nem hárították a felelőségüket,csak kértek minket,h erre nekünk is kötelességünk figyelni!

aranyfürtöcske 2013.10.18. 10:18:06

Kedves Moderátor! Kérlek töröld ki Tóásó minősíthetetlen hozzászólását.Ez tényleg ő? Nagyot csalódtam Tóásóban. Nem kellene kitiltani? Sztem, ezek után nekem nem hiányozna.

@venice44: Hálás vagyok "hogy van kori,úszás hittan és tánc" (ez ne egyedülálló, van még ilyen állami ovi), de ha lehet még jobb, akkor ne féljünk tőle. Engem továbbra is érdekel a nyelvoktatás. Játszanának a gyerekek és közben a tanár idegen nyelven beszélne hozzájuk. Kimondottan hasznosnak érzem.

Jogos: "igyekezzünk zárni a kaput magunk után,mert a gyerekek találékonysága határtalan"
Figyeljünk oda! Mindannyiunk érdeke.

Velencei Ovisok · http://velenceiovisok.blog.hu 2013.10.18. 21:38:03

@Tóásó Kimoderáltuk hozzászólásodat. Ez volt az utolsó lehetőséged. Több blogger jelezte, hogy tiltsunk ki, mert ez az oldal nem az ilyen primitív hozzászólásokról szól. Elnézést kérünk tőletek, hogy késve moderáltuk (ahogy időnk engedi, úgy olvassuk az oldalt).
A többieknek köszönjük az értékes hozzászólásokat.

radír55 2013.10.19. 15:40:15

Sziasztok!
az én gyermekem már nem az oviba jár, de még frissek a tapasztalatok, és gondoltam megírom, hátha vkit érdekel. Ezen a fórumon lehet véleményt cserélni és jó, hogy kiírjuk magunkból az esetleg felgyűlt indulatot, de ha szeretnétek meg is változtatni valamit az sajnos névtelenül nem fog menni. Csak összefogással, higgadt párbeszéddel érhető el bármi, ha egyáltalán!....
Tavaly a hosszabb óvodai nyitva-tartás gondolata borzolta fel a kedélyeket és söpörték le "mondvacsinált" érvekkel. Különösen "tetszett" a lusta, már már gyermekét gyűlölő több gyermekes anyukára utalás, aki nem átallott utoljára menni a gyermekéért.(hiszen régebben 1/5-ig volt csak nyitva az óvoda) Sajnos ez a család barát intézmény, illetve az önkormányzati vezetők nem gondoltak arra, hogy akinek az óvodás mellett van még kisebb gyermeke, annak jól jött, hogy nem kellett felébreszteni a még éppen alvó csecsemőt, vagy esetleg alvás után meg tudta etetni. Nagy városokban már elég elterjedt még az iskolákban is, hogy 18-ig van ügyelet. Velencén nincs túl sok munkahely a többség visszamegy dolgozni, és még Fehérvárról, autóval is épp hogy ideértünk ötre. Vki írta, hogy az óvónőknek is van családjuk. Persze, mint ahogy az orvosoknak, tűzoltóknak, rendőröknek, eladóknak, tanítóknak....,stb. Egy ismerősom Pesten napközis nevelő és 6-ig van ügyelet. Amikor rá kerül sor, este 8-ra ér haza a két gyermekéhez. Az óvónők most sem dolgoznak minden nap 5-ig, hiszen 4-től vagy már előbb összevont csoportok vannak, szerintem a 6 órát is meg lehetne oldani, ha lenne rá igény és korrekt felmérés.

radír55 2013.10.19. 21:39:59

@venice44: örültem az általad felsorolt lehetőségeknek, de nem hiszem, hogy hálásnak kéne lenni. Nagyon sok oviból hordják a gyerekeket úszni és korcsolyàzni, ott ahol van rá lehetőség. A korcsolyával kapcsolatban én a buszt nagyon drágának találtam és télen volt, hogy belülről volt jeges az ablak. Egyébként egy bejegyzést sem láttam, ami az ovònők ellen irányul, sokkal inkább a diktatórikus vezetés ellen.

Kaktuszbónusz 2013.10.20. 23:41:50

@nyolcpettyes:
igazad van, még egyszer elolvastam amit írtam és tényleg olyan, mintha felfedtem volna Tóásó kilétét... csak a tisztázás kedvéért: véletlen volt... (hogy is van a szöveg? A leírtak (szereplők) a képzelet szülöttei, ha valaki mégis hasonlóságot vél felfedezni, az csak a véletlen műve) :) Viccet félretéve, érdekes azért, hogy ezt pötyögtem be... ki érti ezt? (pislogás)

tamas.velence 2013.10.21. 17:02:17

Az a baj, hogy megint pengecsattogás hallatszik! Miért van az, hogy itt is össze vissza trollkodik mindenki? Kár a szavakon lovagolni. A baj az, hogy Velencén senki nem akar/mer/tud őszintén megnyilatkozni. Az ovis szülői egy bullshit. Aktív résztvevőként látom, hogy a szülőit kár megtartani. Amit kiírnak az ajtóra a szülők tájékoztatása végett elég. A párbeszédnek az oviban kellene lezajlania, de ott nem lehet. Jó, hogy van ez a blog és jó ha a szülők tájékozódhatnak, 5letelhetnek. Talán egyszer valós párbeszédet lehet folytatni ovin belül. A vallási téma viszont érdekes kérdés. Nem kell szemérmesnek lenni és a gyereket hülyének nézni. Nem baj ha tágul a gyerekek nézőpontja el, tudja már értelmezni mit látott mit hallott, ha nem megkérdezi, hogy miként értelmezze amit tapasztalt. A legnagyobb bajnak azt látom, hogy alapvető kérdésekben nehéz egyezkedni. A kaja viszont az új szállítóval sokat javult. Ez nagy pirospont.

tamas.velence 2013.10.22. 08:48:44

Fontos! Az szv oldalon lévő kereskedo és az itt lévő igazmondó kereskedő nem egy és ugyanaz. szv/kereskedo=oviblog/tamas.velence minden más a képzelet szüleménye!

nyolcpettyes 2013.10.28. 10:34:29

Tóásó jól elásta magát. :-))

Velencei Ovisok · http://velenceiovisok.blog.hu 2014.01.30. 23:59:35

Mit mondjak? A mai szülői értekezletet túléltük. Kinek milyen élményei voltak?

Egybek mellett köszönjük az ovisblog reklámozását :-) Magunk sem tudtuk volna jobban megcsinálni.

Ide bárki írhat, mi szívesen vesszük. Ez az oldal működik és információkat ad.

Az SZMK értekezletéről, továbbra is várjuk az összefoglalót. A pontos dátumokat stb. Emailben velenceiovisokk@gmail.com vagy feltehetitek az oldalra magatok. Köszönjük.
süti beállítások módosítása